Zalm met limoendressing, hasselback aardappelen en een slaatje van witloof en appel
13-05-2020
Vandaag maak ik een lekker Scandinavisch gerechtje. Zalm is een enorm veelzijdig product, je kan het rauw eten, op een pan bakken, in de oven grillen, op de barbecue in papillotvorm bereiden... Eindeloze opties! Vandaag maak ik gebakken zalm met een frisse limoendressing. Hierbij serveer ik heerlijk kruidige hasselback aardappelen, en een fris slaatje van witloof en appel.
Voor de zalm met limoendressing
- 4 zalmsteaks
- 2 limoenen
- 2 tomaten
- 1 koffielepel mosterd
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 2 eetlepels suiker
- olijfolie
- peper en zout
Voor de aardappelen
- 8 aardappelen (2 per persoon)
- tijm
- olijfolie
- peper en zout
voor het slaatje van witloof
- 6 stronkjes witloof
- 1 appel
- 1 citroen
- 2 eetlepels mayonaise
- peper en zout
Bereiding zalm met limoendressing
- Snij de tomaten in 4 en verwijder het vloeibaar deel met de zaadjes. Snij daarna het vruchtvlees op kleine blokjes.
- Pers de limoenen.
- Hak de peterselie fijn.
- Meng het sap van de limoen, de mosterd, suiker en olijfolie en kruid het met peper en zout. Voeg dan de blokjes tomaat toe.
- Bestrijk de zalmfilets met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Rooster ze vervolgens een vijftal minuten op de velkant, draai ze om en rooster ze nog een tweetal minuten.
- giet bij het serveren de dressing over de zalm en werk af met peterselie.
Bereiding aardappelen
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Spoel de aardappelen grondig. Gebruik liefst aardappelen van dezelfde grootte.
- Maak inkepingen in de aardappelen. Snij ze niet volledig door. De gemakkelijkste manier is een satéstokje door de onderkant van de aardappel duwen zodat je automatisch niet verder kan snijden.
- Schik de aardappelen in een ovenvaste schaal en bestrijk ze met olijfolie. Kruid vervolgens met peper en zout.
- Plaats ze 35 à 40 minuten in de oven. Af en toe kan je ze eens doorprikken om te testen of ze al gaar zijn.
- Werk af met wat tijm.
Bereiding witloofslaatje
- Snij het witloof in de lengte doormidden en verwijder de bittere kern. Snij vervolgens op reepjes.
- Spoel de appel en snij deze ook op reepjes.
- Pers de citroen.
- Meng de appel met het witloof en besprenkel met citroen.
- Meng de mayonaise onder het witloof met de appel en kruid met peper en zout.